perjantai 22. toukokuuta 2009

Să se-audă-n lumea mare

Lonely Planet -kirjoja koskeneeseen merkintään tulleen vinkin jäljiltä johdatuin pitkästä aikaa asioimaan Huuto.net:iin. Valikoimaa matkaoppaissa oli yllättävän kivasti, ja katsokaas mitä väri- ja vinkkikylläisiä herkkuja posti kuljetti minulle tänään ja toissapäivänä:Molemmat loistokuntoiset kirjat irtosivat kympillä ja sisältävät varsin tuoretta tietoa; Romania & Moldova -opas oli painettu vuonna 2007 ja Ukraina vuonna 2008. Puola-LP:tä en huutanut, sillä kyseinen painos oli melkoisen vanha. Ystävällinen myyjä sujautti Ukraina-kirjasen mukaan vielä Kyiv (Kiova) In Your Pocket -kaupunkikartan, jonka päällä kirjat ylläolevassa kuvassa makoilevat. Karttakirjat, kaupunkikartat, metrokartat, Google Earth... mielikuvitus lähtee salamana karkailemaan lapasesta, kun näkee paikkoja "konkreettisessa" muodossa. Heti tuonkin kartan avattuani iski kamala kuume käppäillä pitkin Naberezhne Shosea ja loikoilla jossain kartan puistoista Obolon Svitle handussa. Joku kaunis päivä...

Ukrainasta, Romaniasta ja eritoten Moldovasta olen ollut innoissani jo jonkun aikaa ja kuume tuntuu kohisevan suonissa yhä nousujohteisemmin. Itä-Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen maissa viehättää yleisestikin se määrittelemätön "aitous" ja tuntemattomuus mikä läpikolutuista lännen maista puuttuu. Ajatella esimerkiksi Valko-Venäjää. Maa sijaitsee aivan Euroopan kyljessä kiinni, eikä ole ihan piskuinenkaan pläntti kartassa, mutta kukaan ei tunnu tietävän koko paikasta mitään. Tai Keski-Aasian valtiot, joiden olemassaoloa moni ei edes tiedosta. Silti, kiirettä pitää matkustaa kaikkiin näihin kohteisiin autenttisten elämyksien perässä, sillä luulenpa sen aitouden ja tuntemattomuuden olevan nopeasti katoava luonnonvara länsimaalaistuvassa maailmassa.

Luonnollisesti nämäkin reissusuunnitelmat saivat uutta potkua tulevan vaihdon ansiosta, sillä Ukraina, kuten Valko-Venäjäkin, sijaitsee Puolan naapurissa ja matkat näidenkin maiden välillä taittuvat vielä vallan huokeaan hintaan. Saa nähdä saanko asian järjestettyä, sillä mieluusti tuollaisiin matkoihin varaisi aikaa enemmän kuin viikon. Katsotaan, katsotaan!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

morse! pitää vaan sanoa, että luettu on kyllä huolella jokainen päivitys, mutta jostain syystä mun kommentointi on nyt vähän haparoivaa.

madventures päivitys erittäin osuva ja kaikkea muuta kivaa, mutta sanottavaa vaan ei tuntunut silloin (kuten ei näyttävästi nytkään) löytyvän.

itseä kanssa kiinostaa kovasti itä-eurooppa ja kovasti tahtoisin matkustella lisää. toistaiseksi mun itä-eurooppa tour kattaa ainoastaan perus viron lisäksi liettuan, latvian, puolan ja tsekin. vielä ois niin pirusti nähtävää! ja puolaan mä kovasti tahtoisin takaisin matkailemaan. ja vaikka minne.

voi vitskat mitkä reissukuumeet tää blogi mulle aiheuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

lasketaanko tsekkiä edes itä-eurooppaan. en tiiä, mut en mä ainakaan ihan samal tapaa sitä laske kun vaiks jonkun puolan ja belarus maan. mut siis jooh.

oisinpa vaan jättänyt taaskin kommentoimatta :D

anna kirjoitti...

voi ootpa reea kultanen! :D
en mä oleta, että tänne kukaan mitään kommentoisi! muutkin ihmiset näyttävät vaan käyvän stalkkaamassa ja poistuvat sitten vähin äänin :)

henk.koht lasken tsekin osaksi itäISEMPÄÄ eurooppaa, vaikka aika keskeinenhän sen sijainti on. johtunee kai tsekin ja entisen tsekkosslovakian kulttuurisista ja poliittisista taustoista. tosin nyt, oman mielenkiinnon painopisteen siirtyessä yhä enemmän itään päin, tuotakin katsomusta alkaa kyllä vähän kyseenalaistamaan. ja mitä olen tsekkien ja puolalaisten kanssa asiasta puhunut niin kyllä he itse mieltävät olevansa osa keski-eurooppaa. ehkä meillä muilla on sitten vaan niin juurtuneet käsitykset jostain vuosikymmenien takaa, ettei osata soveltaa niitä nykyaikaan sopiviksi.