tiistai 21. heinäkuuta 2009

Es wird viel passieren

Juhlat on nyt juhlittu, ja kuukauden kiertolaisuuden jälkeen olen palannut kotiin pitemmäksi aikaa kuin vain purkaakseni ja pakatakseni saumoistaan räjähtelevän rinkkani uudestaan. Tuntuu kummalliselta, että vielä viikko sitten olin Ateenassa, ja kaksi viikkoa sitten Lontoossa. Nyt edessä on reilu kuukausi aloillaanoloa ennen lentoa Varsovaan. Pieni levottomuus alkoi iskeä heti kun tajusin, että enää ei ole muuta tehtävissä, kuin järjestellä asioita ja odottaa. Ilosaaren auringon jälkeen ropisseet sateet toivat muutenkin mukanaan syksyisen tunnelman ja jännityksen- ja ahdistuksensekaisen olotilan. Tuleva kuukausi tuntuu jo nyt kaikessa toimettomuudessaan sietämättömältä, ja sen jälkeinen aika puolestaan erittäin epämääräiseltä ja epävarmalta, joskin kihelmöivältä.

Pikkuhevari Stam1naa tunnelmoimassa

Rentolavan tunnelmaa

Alustavaa suunnitelmaa elo-syyskuulle on kasassa nyt sen verran, että Radioheadin keikan jälkeen viihdyn Poznan-Varsova-akselilla syyskuun alkupuolelle asti. Jo aikaisemmin mainitsemani ilmaisfestari Orange Warsaw Festival Varsovassa kiinnostaa laajenneine esiintyjälistoineen (Razorlight, Calvin Harris, MGMT, N*E*R*D, Groove Armada jne) niin paljon, että sitä tuskin voinen ohittaa. Tämän jälkeen suuntaan mitä luultavimmin lähtöruudun kautta Berliiniin, sillä kuun puolessa välissä minut noudetaan Berliinin lähistöllä sijaitsevasta Angermündesta syrjäiseen maalaispaikkaan nimeltä Gut Stolzenhagen. Kyseessä on KVT:n ja sen kattojärjestön SCIINT:in kautta hakemani vapaaehtoisduuni pikkukylässä noin tunnin-kahden ajomatkan päässä Berliinistä. Hakuprosessi oli yllättävän vaivaton. Syyskuulle ei leirejä montaa ollut tarjolla, joten vaihtoehtojen rajaaminen kävi nopeasti, ja vaaditut summat (95e) maksettuani ja kaavakkeet lähetettyäni sain viikon sisällä ilmoituksen leirille hyväksynnästä.

Stolzenhagen ilmasta käsin

Stolzenhagen on noin kolmenkymmenen aikuisen asuttama, kestävään kehitykseen, yhteisöllisyyteen ja taiteisiin panostava eko-kommuuni. Työtehtäviini paikan päällä kuuluu esimerkiksi rakennusten restaurointi, nurmenleikkuu ja savesta rakentaminen, ja uskon parin viikon työpätkän opettavan uusien kädentaitojen lisäksi myös uusia elämäntapoja ja ajattelumalleja. Toivon mukaan vierailu virkistäisi myös saksan taitoja - olenhan lukenut kyseistä kieltä aikoinani noin yhdeksän vuotta, enkä ole ikinä päässyt käyttämään tai kehittämään hataria kykyjäni konkreettisissa merkeissä. Yhden tragikoomisen tapauksen muistan parin vuoden takaa, kun yritimme epätoivon vimmalla etsiä ruokapaikkaa eteläisessä Tsekissä, juuri kaupunkiin saapuneina ja keskiyön lähestyessä. Paikalliset eivät ymmärtäneet juurikaan englantia, joten väsyneinä ja nälkäisinä saimme kommunikoitua heille kaksi saksankielistä sanaa: essen (syödä) ja trinken (juoda). Kokonaiset lauseet voitiin unohtaa, vaikka käsittääkseni olimme kaikki kolme lukeneet saksaa edes jonkin verran aiemmin. Auki oleva keittiö ja englantia solkkaavia ihmisiä onneksi löytyi, tosin perin monen mutkan ja vielä useamman essen? trinken?:in jälkeen. Selvää on siis, että pieneen etukäteistreeniinkin on tarvetta ennen Saksan rajan ylitystä.

Leirin jälkeen vaihdon alkuun on enää muutama päivä, joten saatan treffata kavereita vielä pikaisesti Berliininmunkissa ja syöksähtää sitten jälleen Poznaniin odottelemaan opintojen käynnistymistä. Ei kuulosta hassummalta, vai mitä?

Ihan silkkana lesoiluna ja nakkisormina taas

Kävin poimimassa postista lipukkeen tuohon suuren odysseiani starttaavaan megatapahtumaan. Jos ei muuta, niin asia tuli ainakin taas vähän konkreettisemmaksi, ja näin Blurista hengissä selvittyäni voisinkin oikeastaan kaivaa Kid A:n esiin ja alkaa fiilistellä vaihteeksi Thomin rauhoittavaa ujellusta.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

vitsit miten siistiltä kuulostaa toi saksan homma, vau! ja haluun ton pikkuhevarin kotiin, hih.

Majka kirjoitti...

Hyvältä kuulostaa Anna! Hain sun innoittamana eilen samaisen lafkan kautta leirille Venäjälle, saa nähdä miten mun käy :X Kun ei sieltä Puolasta ole kuulunut enää mitään, joten oletan sen kortin olevan käytetty.
Mietin vaan sellaista hommaa, kun mulle tuli ne viralliset laput sieltä Krakovasta ja niissä puhuttiin intensiivisestä kielikurssista. Ainakin tuolla Krakovassa se maksaa sata euroa per lukukausi, mikä on mielestäni sinänsä kummastuttavaa, sillä Erasmuksillehan kurssit pitäisi pääsääntöisesti olla ilmaisia? Toisaalta jos sen maksaa niin sit olis ehkä(!) jotain motivaatiotakin käydä.

anna kirjoitti...

tiina: mä voisin kanssa ottaa sellasena vieteriukkona, jonka vois aina halutessaan laittaa vaika bileissä tunniks nurkkaan heilumaan, mutta sitten sen voisi kätkeä taas kaappiin.

majka: hei apua siistiä!! mille niistä venäjän leireistä? mä en uskaltanut niille hakea, kun olisi pitänyt maksaa erikseen sit viisumista ja enpä mä sitä kieltäkään osaa muutamaa fraasia enempää.

hmm, mä en oo kuullu poznanista taas mitään sitten kesäkuun alun ja turhauttaakin vähän, kun kaikki asiat tuntuu olevan niin epävarmistettuja ja levällään. ehkä krakovassa noi kielikurssit on erillisenä järjestettyjä, eli ei välttämättä yliopiston puolesta? poznanissa kun on ihan oma laitoksensakin puolan opiskeluun vieraana kielenä, se taitaa ainakin olla ilmaista.

Anonyymi kirjoitti...

Toi vapaahetoistyö kuulostaa kyl aika päheeltä. Toivottavasti on mahtava kokemus! Miksipä ei olisi...

Ja mä haluuuuuuun Poznaniin. Mä tuun moikaan sua syksyllä! :P

ai niin;
terkuin reea

anna kirjoitti...

joo mä toivon kanssa, vaikka vähän kieltämättä pelottaakin kun ei tosiaan tullut yhtään mietittyä, että mihis oikeestaan oon ryhtymässä :D mut nyt jännittää jo ihan puhtaasti hyvällä tavalla.

tervetuloa, poznan odottaa!

Majka kirjoitti...

Hain sinne Valamon luostariin, voisin mennä sinne henkistymään ennen kuin rellestys alkaa ;) En sit osaa muuten yhtään venäjää! Ja tosiaan vähän hirvittää se viisumi kun se maksaa ja sit jos se ei tulekaan ajoissa. Mut joo, katsellaan nyt ensin pääsenkö edes sinne leirille!
Mun ymmärtääkseni kielikurssit on Krakovassakin ihan yliopiston järjestämiä, mut ne kurssit on kait ilmaisia vaan niille, jotka tulee Puolan kielen ja kulttuurin -laitoksen (tms.) vaihtopaikalla. Itsehän olen menossa tiedotusopin paikalla, et siitä ei sinänsä ole apua. Vaikka ajettelin kyl tehdä puolan kielestä ja kulttuurista mun pitkän sivunaineen, joten kieliopinnot olis enemmän kuin tarpeeseen!

anna kirjoitti...

oo!! luostariin!! loistavaa! toivottavasti onnistaa, kuulostaa meinaan hippasen mielenkiintoiselta koitokselta tuo.

ja yläfemmaa tosta sivuaineesta, itse meinasin myös tehä joko lyhyen tai pitkän sivuaineen nimellä puolan kieli ja kulttuuri, pituus riippuu siitä olenko vaihdossa vain tuon puoli vuotta vai yritänkö pidentää sitä jatkumaan ensi kesään asti.