torstai 6. toukokuuta 2010

Tšernobyl ja Pripjat


Tässä valikoima Tsernobyl/Pripjat-retken kuvista, Wikipedia auttaa tiedonjanoon:

http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster
http://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ernobylin_ydinvoimalaonnettomuus

Näkymiä reaktorialueelta:

Räjähtänyt Reaktori 4 sarkofagissaan


Pripjat:Kulttuuripalatsista:
Matka huvipuistoon:

Uimastadion ja koulukompleksi:


Oikealla ikkunan takana näkyy hyppytorni, joka löytyy myöhemmistä kuvista


Ajelu halki Tsernobylin:Jos joku tahtoo nähdä koko setin taustatarinoineen, niin linkin saa pistämällä sähköpostia osoitteeseen anemvalk[at]gmail.com tai kommentoimalla tähän merkintään sähköpostiosoitteen kanssa.

Varasin reissun tämän yrityksen kautta n. viikon ennen h-hetkeä. Sinällään valittamista ei ole, mutta neuvoisin ehkä vertailuttamaan firmoja ennen päätöksen tekemistä. Meidän kierroksemme oli ok kattava ja sisälti oppaan palvelujen, kyytien ja kyydissä nähdyn Tserno-dokumentin lisäksi paikan päällä nautitun lounaan, kierroksen Tsernobylin kaupungissa (lähinnä bussin ikkunasta), pysähdyksen reaktoreilla ja turvallisen matkan päässä nelosreaktorista, ja tietty muutaman kohteen Pripjatissa. Kierros oli kuitenkin melkoisen kiiruhdettu ja osin jopa läpijuostu. Tuntui, että piti keskittyä joko kuvaamiseen tai katseluun ja fiilistelyyn, itse yritin tehdä kumpaakin ja aika kiirusta piti. Olen kuullut, että joidenkin yritysten kautta aikaa haahuiluun on ruhtinaallisesti koko päivä, ja kohteita/vapautta on enemmän - hinta on luultavasti silloin tyyriimpi, mutta oman kokemuksen jälkeen sanoisin panostuksen ehdottomasti kannattavan.

Edellisen lisäksi neuvoksi, että edellisenä yönä kannattaa nukkua hyvin ja laittaa kamerat täyteen latinkiin! Siksi toisekseen: Rakennukset ovat sisältä yhtä hasardialuetta; lasi- betoni- ja tiilimurskaa, vettä, hometta, kaikenlaista sälää ja haurastuneita ja rikkoutuneita rakenteita. Lähes tulkoon kaikki ikkunat ovat säpäleinä lattioilla ja suuri osa seinistäkin on poissa tai palasina ympäriinsä. Vapaasti liikkuessa pärjää ihan hyvin tervettä järkeä käyttämällä, ja kannattaa ehdottomasti ottaa vahvapohjaiset kengät mukaan (esim. maiharit on loistavat). Taskulamppu tai joku pikkufikkari voi olla hyödyllinen, jos mielii seikkailemaan pimeämpiin käytäviin tai jos on säikky, sillä pimeitä, kaikuvia suihkutiloja ja vastaavia tulee vastaan joka tapauksessa.

Kenkiä tai muutakaan yllä ollutta ei tarvitse heittää pois reissun jälkeen. Päivän päätteeksi kaikki alueelta poistuvat henkilöt käytetään säteilytestissä, joka tapahtuu karussa pikku hallissa sijaitsevissa läpikulkukoneissa. Koneisiin asetutaan hetkeksi seisomaan ja kädet laitetaan joillekin sensorintapaisille levyille. Huhun mukaan vain yksi Tserno-turisti on ikinä saanut laitteet piippailemaan käpälöityään Pripjatin ympäristöä hieman liian suurella antaumuksella... eli näpit kurissa jos mielessä on minkäänlaisen matkamuiston mukanaan muiluttaminen :)

Kaiken kaikkiaan, vaikka Tsernobylin alue on yksi maailman pahiten saastuneista paikoista, siellä käyminen on yllättävän turvallista. Alueella asuu ja työskentelee edelleen x määrä ihmisiä, tosin työläisten täytyy pitää lomaa vuoroviikoin kehoon kertyvän säteilyannoksen minimoimiseksi. Toisin sanoen, jos toteutat tämän "once in a lifetime" -henkisen kierroksen, voit levätä rauhassa yösi pelkäämättä kolmannen silmän puhkeamista otsaan tai vihreänä yössä hehkumista.

Pictures taken in Chernobyl and Pripyat 3rd of April 2010. If someone wants to see the whole set of pictures with background stories included, please email me at anemvalk[at]gmail.com or write me a comment with your email address and I'll send you a link.


Edit! Kuvia lisää täällä.

13 kommenttia:

Susku kirjoitti...

Älymageit kuvii :o

Anna kirjoitti...

kiitti!

Mika kirjoitti...

mielenkiintoiselta tuo näyttää... voitko laittaa lisää: thisisend (at) gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Hienot kuvat, kiitos!

Itse kävin paikalla heinäkuussa 2009. Seutu oli ehkä hieman lohdullisemman näköinen, vehreä kasvillisuus kun armeliaasti peitti osan maastosta. Kierros oli New Logic -nimisen liiterin järjestämä ja osallistujia oli vain kaksi: minä ja kaiffarini (+ autokuski ja opas Juri). Ja koska kaksin olimme, eikä tuolle päivälle muuta possea paikalle sattunut, saimme notkua ja kuvata Pripjatissa mielin määrin. Toki se näkyi myös hinnassa: setti oli lounaineen rapiat 500USD. Mutta en valita, hintansa oli väärtti. Kivaa oli sekin, että saimme käyttöömme oman annosmittarin ja sen kanssa haimme sitten maastosta "hot spoteja". Esimerkiksi tivolin autoradan liepeillä pärisi ihan kivasti :)

Anna kirjoitti...

Kiitokset kommenteista :)

Voi kun olisikin päässyt tuollaiselle keikalle! Reissubudjetti oli meillä minimaalinen ja kierros tuli valkattua sitten vähän senkin mukaan. Jälkikäteen harmitti, koska tuolla luultavasti käy kuitenkin vain sen kerran elämässään jos sitäkään. Eli sama olis sit panostaa asiaan kunnolla :D

Pääsittekö käymään kerrostaloissakin? Ne jäi meidän kierroksesta uupumaan tyystin. Moni muukin kohde tuli joko tosiaan juostua läpi tai ohitettua kokonaan :( Mutta, tulipahan käytyä ja ihan hyvän näkemyksen mestaan sai kun yritti keskittyä olennaiseen. On tosin mahtanut olla upeaa kiertää paikkaa ihan ylhäisen yksinäisyyden ympäröimänä. Jos sulla on netissä jotain kuvia omasta retkestäsi niin jaa ihmeessä linkkiä!

Teba kirjoitti...

Tämäpä kiva postaus. Googlettelin ja löysin sen kautta. Pojun kanssa matkustetaan tsekkaamaan paikka näillä näkymin kesäkuussa. :) Vähäsen jännittää.

Anna kirjoitti...

Kiva, että miellytti :) Ikimuistoisen hyvää trippiä teille!

Anonyymi kirjoitti...

Todella hienoja kuvia.. Innostaa kyllä taas järjestelemään itsellekin reissun. =)

Jos löytyy lisää kuvia ja tarinoita, niin mielelläni katselen ja lueskelen..

Saa lähettää:
jani@raa.to

Hyvää kevättä!!

-Jani-

Anna kirjoitti...

Moi Jani! Kiitos tosi paljon kommentista! Loput reissukuvat ja -tarinat löytyivät aiemmin facebookista, mutta valitettavasti jätin k.o. palvelun muutama kuukausi sitten ja samalla menetin tuon sinne kyhäämäni tsernobyl-kansion :( Mutta toivottavasti tästä merkinnästä oli kuitenkin iloa ja inspiraatiota. Tsemppiä reissu-suunnitteluun ja iloista kevättä! :)

Anna

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli muuten aika jännittävää luettavaa ja etenkin nuo kuvat. VAU! Satuin lukemaan uutisissa tänään ja sitten mielenkiinto lisääntyi ja aloin googlaamaan ja löysin sitten tän sun blogis :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kovasti kommentista! Täältä löytyy kuvia toisestakin autiosta huvipuistosta Ukrainan kamaralta, vaikka ei se ihan täysin hylätty tainnut olla :)

anna

Anna kirjoitti...

Edellisen kommentin jätti siis blogin omistaja joka ei enää osaa kirjautua bloggeriin......

-A

Anonyymi kirjoitti...

onko sulla karvainen pillu tuolla legginssien alla?